Trooper

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bridgefoot Trooper
2006
Okänd härstamning

Trooper har engelskt/irländskt ursprung – stammen är okänd, men med tanke på utseende och temperament kan man gissa att det finns en del Irish Draught i släkten. Han kom till SoRK våren 2014 som nyimporterad och ganska orutinerad, men utmärkte sig redan från början genom sitt goda temperament.

Trooper har utvecklat sig till en komplett ridskolehäst, som kan hantera ryttare på alla nivåer. Han är en klok och lättlärd häst, som anpassar känslighet och tempo efter ryttarens behov, och kan konsten att både vara en trygg kompis för lite osäkra ryttare och tända till lite extra med de ryttare som vill ha mer nerv. Han är med på allt man kan hitta på, från terränghoppning till dressyrtävling till nybörjarlektion till lastbilslastning med lika glatt humör och vilja att vara till lags – omväxling förnöjer! Det enda Trooper verkligen tycker är tråkigt är att skritta runt utan ryttare, så skrittmaskinen eller skritt vid hand tycker han själv att man lika gärna kunde hoppa över.

Trooper har lite dålig cirkulation i ett bakben pga tidigare sårskada, och det är därför särskilt viktigt att du som rider honom dagens sista lektion efteråt sätter på hans specialskydd som sitter vid hans box, så att benet inte blir tjockt när han står still under natten.

Lite extra:
Trooper är född i England, på ett litet stuteri inte långt från London, men tog vägen via Irland innan han landade hos oss våren 2014. Hans uppfödare handlar en del med irländska hästar, och man kan gissa att det nog är ganska mycket Irish Draught i honom. För den som är intresserad av hästraser har Trooper flera typiska drag för rasen, de ska bl a ha lite bredd med ”ett ben i varje hörn” och rejäla ledgångar, stora öron, bred panna och en vänlig blick. I början av 1900-talet experimenterade man med att blanda in Clydesdale, och här kan man ju ana anledningen till Troopers vita strumpor, konkava nosrygg och rikliga hovskägg.

Foton: Malin Listén, Lovisa Näslund, Maja Hjort & Bo Bennergård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s